Curs de narració a Sallent

DIJOUS 26-4-2012 INTRODUCCIÓ
Varem presentar-nos en relació a la narració. Vaig parlar de l’amor a les histories del desig d’escoltar-les i d’explicar-les, de espais de narració no escènics. Els tipus de narradors segons tenim la intenció de adoctrinar, informar, compartir... De la relació entre realitat i ficció a la nostra vida quotidiana, de la narració i fabulació de la nostra historia familiar. Vaig recomanar que veiéssiu la pel•lícula Big Fish


DIJOUS 3-5-2012 DIFERENTS CONTES PER A DIFERENTS EDATS
El diàleg inicial ens va portar a parlar de les diferencies entre els contes a les diferents edats i ens varem acabar centrant en aquest tema. En el següent document trobareu algunes notes pel que fa a les edats de educació primària: Els contes a les diferents edats.Descarrega doc (Extracte del Dossier el Qüentilador Descarrega doc)
També varem parlar dels contes per a joves i per a adults. Per a adults vaig acabar parlant del panorama escènic actual i vaig recomanar l’agenda de naocat www i la programació de contes i cuentos.www


DILLUNS 7-5-2012 FICCIÓ, VERITAT I ENGANY
Varem dedicar la sessió a fer un exercici sobre la veritat i l’engany. I desprès varem parlar sobre quines coses ens fan una informació creïble. Finalment vaig parlar d’algunes recomanacions concretes pel que fa a la narració i com ajudar al nostre auditori a endinsar-se dins la ficció.


DILLUNS 14-5-2012 TÈCNICA NARRATIVA
Vaig explicar 3 contes per a poder comentar la tècnica a partir de exemples concrets.
Matiroska Descarrega audio
La princesa del vendrell Descarrega audio
Els dits Descarrega audio
Al següent document trobareu aquestes explicacions sobre la tècnica: Apuntes sobre la técnica narrativa en los cuentos que yo cuento Descarrega audio A més a mes vaig fer referència al registre propi dels contes per als mes petits. Aquí teniu un llistat de recursos i tal i com us vaig dir, algunes notes sobre recursos fonètics: Recursos de text i fonètics per a la narració Descarrega doc (Extracte del Dossier el Qüentilador Descarrega doc)


DILLUNS 21-5-2012 NARRACIÓ AMB OBJECTES
Varem fer un exercici de narració amb objectes. Aquí teniu l’enllaç a un document on es recullen alguns consells: Apunts sobre la manipulació d'objectes Descarrega doc


Avançat per correo electronic US EDUCATIU DEL CONTE
Vaig enviar un parell de correus amb reflexions sobre l'us educatiu dels contes
Track audio amb explicacio sobre la meva visio respecte del "conte educatiu" Descarrega audio
- Els 3 garrins Descarrega audio
Inicialment vaig parlar de la relació entre la narració, la lectura de llibres i la animació a la lectura.
Desprès varem parlar d’àlbums o llibres il·lustrats
Us deixo la llista de àlbums il·lustrats de la que us vaig parlar. Conté la bibliografia de tots els llibres que us vaig ensenyar i molts altres (si algú troba a faltar algun que ho digui).
Us deixo també:
Formules per fer avorrir la lectura segons Gianni Rodari  Descarrega doc
Drets del lector per Daniel Pennac
Descarrega doc No us perdeu la il·lustració de Quentin Blake del final!!

Vam parlar dels llibres com a punt d’inici per tractar un tema. Per a això van bé les guies de lectura (llistes de títols de llibres) que van ven diferents biblioteques i entitats.
Aquí us deixo:
-          Recepta-li un conte. Rec-ursus Guies de lectura endreçades per temes d’interès per als infants: Arribada d’un germanet, la pau, la guerra, anar a dormir, la caca, el divorci, la gelosia... Van ser les precursores de “Els llibres tranquils” de Pep Molist
-          Cercadors de guies de lectura: 
 - Guies de lectura a la pagina Nascuts per llegir www 
- Xarxa de biblioteques de la diputació: 
Cercador www

No varem parlar de temes de gènere, tal com esta el món, tot un tema en si mateix, pero us deixo aquesta guia de Contes no sexistes  Descarrega pdf  els contes de la guia no aborden necessariament qüestions de generes, alguns si, però molts altres son simplement no sexistes, es a dir, lliures d’aquest mal, però que toquen qualsevol altre tema. Però la introducció, l’anàlisi que hi ha al principi de la guia es molt clara i encertada.

Van acabar quedant al tinter el procés d’oralització d’un text i narrar contes d’estils ben variats a tall d’exemple que estaven previstos per a aquella sessio i tantes i tantes altres coses...Un plaer.
Per a qualsevol cosa, no dubteu a posar-vos en contacte amb mi.
Abrazosos,
Albert