LLEGINT IMATGES

Els contes il•lustrats poden ser una veritable obra d’art, ja que combinen literatura i pintura. Fascinen per igual a petits i a grans, son una font de plaer al nostre abast, un territori perfecte per compartir la lectura i gaudir en família. Aquesta activitat te com a objectiu apropar als infants, joves i adults, els llibres il•lustrats, millorant la percepció que puguin tenir d’aquests i desvetllant l’interès per conèixer mes. També vol donar a conèixer bons àlbum.

Possibles formats de l’activitat:

Racó de lectura: Es tracta de posar a l’abast dels lectors una bona selecció de llibres il•lustrats. La gent pot agafar lliurament els llibres que els vinguin de gust per llegir-los en aquell moment. Son llibres amb molt poc text que permeten varies lectures en poc temps. Simultàniament l’animador mira de ajudar als lectors i als llibres a trobar-se, mirant d’esbrinar els que poden ser mes del gust de cadascú i desvetllar-los l’interès per llegir-los, i atenent les demandes rebudes. A aquesta activitat o part de l’activitat, a diferencia de les xerrades o presentacions de llibres, no es fan explicacions per a tothom, tots els comentaris es fan individualment o a un petit grup



Xerrada: Xerrada d’entre una i dues hores i mitja (durada a convenir) per a joves o adults on s’alternen reflexions teòriques i presentacions de llibres. Desprès de la xerrada comença opcionalment el Racó de lectura i/o servei de préstec. Segons el public i la demanda rebuda, els continguts teòrics varien: Analitzarem alguns àlbums il·lustrats, donarem idees i plantejarem preguntes sobre com acompanyar i afavorir l’hàbit lector a l’entorn familiar, i/o donarem eines per tal que els lectors facin les seves pròpies recerques.
 


Xerrada + mirar llibres en família: Xerrada d’una hora o hora i mitja per a adults on s’alternen reflexions teòriques i presentacions de llibres. Desprès de la xerrada comença el Racó de lectura: Poden entrar els infants (que fins a les hores poden estar amb un servei de monitoratge), i grans i petits poden mirar plegats el bagul de llibres il•lustrats. Opcionalment hi haurà servei de préstec

Presentació de llibres per a infants: Presentació de llibres adreçada a infants. Sense teoria, una presentació darrera d'una altre. Alguns llibres els explicaré sencers, altres un tros, altres de que van, altres perquè m'agraden i d'altres un detall. Desprès de la presentació comença opcionalment el racó de lectura i/o servei de préstec.



Presentació de llibres en família: Presentació de llibres adreçada a un públic familiar, infants i adults plegats. Aquest cop farem molt poca teoria, serà mes aviat una presentació darrera d'una altre. Alguns llibres els explicaré sencers, altres un tros, altres de que van, altres perquè m'agraden i d'altres un detall. Desprès de la presentació comença opcionalment el racó de lectura i/o servei de préstec.

L’Ós Mandrós ha ideat aquests possibles formats de l’activitat a ran de les demandes rebudes, però com sempre, son possibles altres formats a demanda. Si esteu interessats no dubteu a posar-vos en contacte amb mi.



Videos:

El següent vídeo correspon a una activitat a de tipus xerrada, en aquest cas a un institut de secundaria. Es el moment del Racó de lectura


El següent vídeo correspon a una activitat a una escola de primaria, format Xerrada + mirar llibres en família, també es el moment del Racó de lectura


I els dos següents son uns vídeo-resums d'una mateixa activitat a una biblioteca amb format Presentació de llibres en família que vaig titular 50 llibres per hora. El primer versió llarga (20 minuts) i el segon versió curta (6 minuts).







Material de suport d'activitats d'animació a la lectura:
Normalment  deixo diferents materials de suport de les meves activitats. Un document basic es el llistat de llibres que he fet servir. El següent document es el llistat general. Els títols estan enllaçats al catàleg de Biblioteques de la Diputació. El llistat amb les portades facilita recordar els llibres.
També m’agrada facilitar apunts als assistents de les sessions formatives. A vegades son una mica diferents en cada sessió, aquí us deixo uns apunts, a tall de exemple. Nomes son un guió del contingut de la xerrada, com a recordatori, estan poc o gens redactats. Alguns punts es pot entendre fàcilment a que fa referència, però alguns potser son incomprensibles per a algú que no hagi assistit a la xerrada.


Torbareu alguns recursos més per a l'animació a la lectura a:



Torna a: